niedziela, 17 kwietnia 2011

Ciasto miodowo- orzechowe



Ciasto:
60 dkg mąki
20 dkg margaryny
15 dkg cukru pudru
2 jajka
2 łyżeczki sody
2 łyżki miodu

Zrobić z tego 3 placki. Na jeden z nich dać masę orzechową i upiec.


Masa orzechowa:
30 dkg orzechów włoskich
10 dkg margaryny
10 dkg cukru
2łyzki miodu
2 łyżki mleka

Wszystkie te produkty usmażyć na złoty kolor i gorące wyłożyć na placek.

Masa budyniowa:
1l mleka
1 margaryna
1/2 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe
2 kopiaste łyżeczki mąki pszennej

Budynie i mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości mleka. Wlać do reszty gotujących się składników. Gotować jeszcze przez minutę. Gorącą masą przekładać placki. Na sam wierzch idzie placek z orzechami.

1 komentarz: