sobota, 12 marca 2011
Ciasto Hali
Tym razem dołączam przepis na ciasto, które zrobiła moja mama na weekend. Sprawdza się również na inne okazje. Podaje kolejno składniki.
Ciasto:
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół kostki miękkiej margaryny
pół szkl. cukru
2 jajka, 1 zółtko
Masa budyniowa:
1 litr mleka
3 budynie czekoladowe
Masa serowa:
pół kostki margaryny
pół szkl. cukru
4 serki homogenizowane waniliowe lub 50 dkg sera białego ( najlepiej zmielonego)
3 jajka, białko
budyń śmietankowy
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć je na prostokątną blaszkę. Ugotować budynie czekoladowe, gorące położyć na surowe ciasto i równo rozsmarować. Odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem i stale ucierając dodawać na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie wsypać budyń śmietankowy i wymieszać. Na końcu lekko mieszając połączyć z pianą z czterech białek i równo rozłożyć na zimny budyń czekoladowy. Wstawić na 40 min. do nagrzanego piekarnika do 180 C. Polecam ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Podoba mi się, dobre źródło inspiracji kiedy chce się coś upiec, a nie bardzo wiadomo co :)
OdpowiedzUsuńWięcej wpisów! :)
Zjadłabym takie ciastko :D Czekam na nowe przepisy, pozdrawiam :)))
OdpowiedzUsuńMoja mama też robi to ciacho, POLECAM bardzo dobre!!
OdpowiedzUsuńMi też się podoba i proszę o więcej przepisów :)
OdpowiedzUsuńO jakich wymiarach blaszka? I czy moge pomieszac ser ze serkiem chomogenizowanym
OdpowiedzUsuń