czwartek, 7 kwietnia 2011

Sero-mak

Masa makowa:
1 puszka gotowego maku
O,5 szklanki cukru
6 jajek
1/2 kostki margaryny
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem. Dodać mak i dobrze utrzeć. Następnie dorzucić mąkę wymieszaną z proszkiem. Na koniec ubić białka i wszystko razem delikatnie wymieszać.

Masa serowa:
60 dag sera białego
5 jajek
2 łyżki budyniu waniliowego
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
olejek cytrynowy

Ser przekręcić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem. Dodać ser, dobrze utrzeć. Następnie dodać budyń i olejek i wymieszać. Na koniec dać ubitą pianę i lekko wymieszać.
Blachę wysmarować margaryną i posypać tartą bułką. Wyłożyć mak, a następnie ser. Piec ok. 60-70 min w temperaturze 180 C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz