poniedziałek, 16 maja 2011

Pawi ogon




Upiec cienkiego biszkopta.

Ciasto kruche:
3 szkl. mąki
1 margaryna
1/2 szkl. śmietany
1 jajko
1 żółtko
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag orzechów włoskich (posiekać)

Ze wszystkich składników oprócz orzechów zrobić kruche ciasto i włożyć na 2-3 h do lodówki.
Ciasto podzielić na 4 części. Jedną w blaszce prostokątnej upiec, a pozostałe 3 rozwałkować na długość foremki. Posmarować powidłami lub marmoladą, posypać orzechami, zwinąć i upiec 3 rolady.

Krem:
1 l mleka
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
3 żółtka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy
1 margaryna

Ze składników zrobić budyń, ostudzić i utrzeć z margaryną na puszystą masę.

Przełożenie ciasta:
Kruchy placek-połowa masy-rolady-pomiędzy rolady wylać tężejącą galaretkę-masa- biszkopt-polewa, najlepiej rozpuścić mleczną czekoladę i na sam wierzch można posypać orzechami, migdałami lub wiórkami kokosowymi.
Robiłam ten placek pierwszy raz i myślę, że dla lepszego efektu można zamienić miejscami kruche ciasto i biszkopt. ;)

2 komentarze: