poniedziałek, 23 maja 2011

Sernik na zimno




Składniki:
0,5 kostki margaryny
0,5 szkl. cukru pudru
3 jajka
2 żółte galaretki
i 2 czerwone
1 kg sera białego mielonego najlepiej w kubku
rodzynki
owoce
1 paczka okrągłych biszkoptów

Margarynę dajemy do miksera i miksujemy do białości. Dodajemy cukier puder i kolejno 3 żółtka.
Osobno rozpuszczamy 2 galaretki żółte w 1 szkl. wody.
Następnie dodajemy do miksera ser i miksujemy. Gdy masa będzie gładka, dodajemy tężejącą galaretkę. Następnie osobno ubijamy 3 białka na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Do gotowej masy możemy dodać rodzynki.
Tortownicę należy obłożyć folią i kłaść na spód biszkopty, następnie masę serową i na wierzch owoce i galaretkę. Ale dopiero, gdy masa serowa zastygnie. Trzymać w lodówce.

3 komentarze:

  1. Tym serniczkiem przypominasz o zbliżających się wakacjach... Jak możesz to robić przed sesją, co?? :P

    OdpowiedzUsuń
  2. A sernik pyszny :D przepis się sprawdzil :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba wpadnę do Ciebie na kawę;) I mimo że ogólnie kawy nie pije to zrobię wyjątek dla takiego sernika, którego mi zaserwujesz do kawy ;p

    OdpowiedzUsuń