sobota, 7 maja 2011
Kora orzechowa
Ciasto:
8 białek
20 dkg cukru
3 żółtka
10 dkg orzechów włoskich (posiekanych)
10 dkg orzechów włoskich (mielonych)
10 dkg wiórek kokosowych
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
Białka ubić, dodać cukier, żółtka i resztę pozostałych składników. Produkty przed mieszaniem posypać łyżką mąki i delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na pół. Piec na pergaminie dwa placki około 20 min w temperaturze 200 C.
Po upieczeniu zaraz zdjąć pergamin, bo inaczej ciasto przylegnie do papieru i się tylko połamie.
Krem:
1 puszka ananasa
0,5 kostki margaryny Kasi (może być trochę więcej)
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki pszennej
3/4 szkl. wody
3 żółtka
3 łyżki cukru
3 małe paczki delicji
2 galaretki zielone(rozpuścić w 0,5 l wody)
Sok z ananasów zagotować z cukrem. Budynie rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i żółtka (najlepiej przecedzić przez sitko). Wlać to na sok i zagotować budyń.
Margarynę utrzeć, dodać schłodzony krem. Na jeden placek dać 1/2 kremu i na to poukładać delicje, można nasączyć w spirytusie. Na delicję dać resztę masy i przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta posypać pokrojonymi ananasami i zalać tężejącą galaretką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz