poniedziałek, 7 marca 2011

Pączki z ziemniakami

Z okazji, że kilka dni temu obchodziliśmy Tłusty Czwartek, zamieszczam przepis na pączki.

Składniki:
70 dkg ugotowanych ziemniaków
1 kg mąki
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
10 dkg drożdży
1 łyżka spirytusu lub octu
1 l oleju do smażenia
cukier puder
50 dkg marmolady

Ciepłe ziemniaki skręć przez maszynkę lub praskę. Dodaj rozkruszone drożdże i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Następnie, dobrze wyrób ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, urywaj porcje i rękoma formuj pączki. W każdym zrób niewielkie wgłębienie i łyżeczką nakładaj marmoladę. Pączki dokładnie zlepiaj i odkładaj na posypaną mąką stolnicę. W rondlu rozgrzej olej. Po kolei wkładaj pączki i smaż z obu stron na złoty kolor. Osącz z nadmiaru tłuszczu i na koniec posyp cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Pani Aniu, jest Pani wielka :) Szkoda, że przeczytałam to dopiero w środę popielcową :( Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że post zamieszczony po Tłustym Czwartku :( Ale zawsze będzie można go wykorzystać na inną okazję. Pierwszy raz widzę taki prosty przepis na pączki, dlatego go wypróbuję.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń